۱. تحلیل و نقد دیدگاه عبدالکریم سروش در اثبات پلورالیسم دینی بر مبنای آیات قرآن نویسنده: عبدالله میراحمدی موسی ابراهیمی سید حکیم حسینی منبع: حسنا سال نهم بهار و تابستان ۱۳۹۶ شماره ۳۲ کلید واژه ها: پلورالیسم دینیعبدالکریم سروشنقد پلورالیسم دینینقد دلایل قرآنی حوزه های تخصصی: علوم اسلامی منطق، فلسفه و کلام اسلامی کلام دین پژوهی فلسفه دین علوم اسلامی منطق، فلسفه و کلام اسلامی کلام کلام جدید پلورالیسم دینی تعداد بازدید : ۱۰۶ چکیده تعداد دانلود : ۱۱۳ پلورالیسم دینی یکی از مسائل کلام جدید است. پلورالیسم یعنی پذیرش چند نوع فهم، برداشت و معرفت نسبت به یک حقیقت واحد، حتی اگر با یکدیگر متضاد باشند. عبدالکریم سروش یکی از قائلان به این نظریه است که تلاش می کند آن را با استناد به آیات قرآن اثبات کند. دقّت در دیدگاه های او درباره پلورالیسم و تفسیری که از آیات مورد استناد خود ارائه می دهد، نشان دهنده اختلاف نگرش و روش تفسیر او با نگرش و روش تفسیر غالب دانشمندان و مفسّران است. به همین دلیل، نتایج و دریافت های او از آیات قرآن نیز با دریافت های آنان، متفاوت و در مواردی متباین است. این پژوهش به روش توصیف و تحلیل محتوا، پس از تبیین دیدگاه سروش در پذیرش و اثبات پلورالیسم دینی، از دو جهت به نقد و ردّ این دیدگاه می پردازد: اثبات نادرستی استناد سروش به آیات قرآن و استنباط از آن ها؛ تحلیل دلایل قرآنیِ ردّ این نظریه به صورت کلّی.
۲. تحلیلی انسان شناختی از نظریه ی وحدت متعالی ادیان نویسنده: اکبر قربانی منبع: اندیشه دینی دوره پانزدهم بهار ۱۳۹۴ شماره ۵۴ کلید واژه ها: دینشریعت و طریقتشوانوحدت متعالیاهل ظاهر و اهل باطن حوزه های تخصصی: فلسفه و منطق فلسفه غرب رویکرد موضوعی فلسفه های مضاف فلسفه دین علوم اسلامی منطق، فلسفه و کلام اسلامی کلام دین پژوهی فلسفه دین علوم اسلامی منطق، فلسفه و کلام اسلامی کلام کلام جدید پلورالیسم دینی تعداد بازدید : ۲۱۷ چکیده تعداد دانلود : ۲۲۰ در نظریه ی وحدت متعالی ادیان، تمایز ظاهر و باطن دین تمایزی اساسی به شمار می آید که هم با نگرش مابعدالطبیعی به مراتب هستی و تمایز مطلق و نسبی پیوند دارد و هم با تمایز معرفت شناختی شریعت و طریقت و نیز با تمایز سنخ شناختی اهل ظاهر و اهل باطن گره خورده است. شوان در بینش و نگرشی مابعدالطبیعی با تأکید بر منشأ الاهی دین و تمایزنهادن میان ظاهر و باطن دین و با توجه به تکثر و تنوع افراد و رعایت حاشیه ی بشری در نزول وحی، تنوع ادیان را ناشی از گوناگونی وحی ها متناسب با ظرفیّت ها و قابلیّت های بشری می داند. از نظر او، کثرت صوَر قدسی مانع وحدت حقیقی ادیان در مراتب بالای وجود نیست و هرچند بیشتر افراد یا همان اهل ظاهر نمی توانند این وحدت بَرین را فهم کنند، عارفان اهل باطن به دریافت وحدت درونی و متعالی ادیان نائل می شوند. نگرش همراه با احترام و مدارای اهل باطن به اهل ظاهر و برخلاف آن نگرش توأم با تردید و گهگاه خصمانه و خشونت آمیز اهل ظاهر به اهل باطن با توجه به تفاوت سنخ شناختی آنان قابل فهم و توجیه است. البته تمایز اهل ظاهر و اهل باطن در نظریه ی شوان و تأکید او بر توانایی معرفتی اهل باطن در فهم و دریافت وحدت متعالی ادیان منافاتی با زندگی دینی مؤمنان و سلوک معنوی پیروان ادیان ندارد که بیشترشان اهل ظاهر یا اهل شریعت هستند.
۳. رابطه استضعاف و نجات از دیدگاه علامه طباطبایی و شهید مطهری نویسنده: سید یحیی کاظمی امیرقلی جعفری منبع: اندیشه نوین دینی سال یازدهم بهار ۱۳۹۴ شماره ۴۰ کلید واژه ها: علامه طباطبایینجاتشهید مطهریعذابمستضعفکفر حوزه های تخصصی: علوم اسلامی منطق، فلسفه و کلام اسلامی کلام کلام جدید پلورالیسم دینی تعداد بازدید : ۲۲۳ چکیده تعداد دانلود : ۲۰۴ یکی از سؤال های اساسی در اندیشه پژوهشگران حوزه دین این است که آیا همه پیروان ادیان، اهل نجات هستند یا فقط عده ای خاص به نجات و رستگاری می رسند و مستضعفان که جمعیت پرشماری از انسان ها را تشکیل می دهند چه سرنوشتی در این زمینه خواهند داشت؟ منابع دینی و عالمان دین در این زمینه چه نظریاتی دارند؟ این مقاله به تبیین رابطه استضعاف دینی و نجات با مقایسه دیدگاه علامه طباطبایی و شهید مطهری می پردازد. این دو متفکر علاوه بر اینکه به نجات سلبی مستضعفان معتقدند، به نجات ایجابی آنها، یعنی ورود مستضعفان به بهشت نیز باور دارند؛ البته علامه طباطبایی از راه شمول عفو الهی بر مستضعفان دینی و شهید مطهری از راه عدم کفر جحودی آنان و داشتن دین فطری به این نتیجه رسیده اند.
۴. بررسی رابطه تعدد معنایی قرآن و تعدد قرائت ها با پلورالیسم دینی نویسنده: سید محمدحسین میری منبع: اندیشه نوین دینی سال یازدهم زمستان ۱۳۹۴ شماره ۴۳ کلید واژه ها: قرآنپلورالیسم دینیبطونتعدد قرائت هافهم تشکیکیفهم متعارض حوزه های تخصصی: علوم اسلامی منطق، فلسفه و کلام اسلامی کلام دین پژوهی فلسفه دین علوم اسلامی منطق، فلسفه و کلام اسلامی کلام کلام جدید پلورالیسم دینی تعداد بازدید : ۱۳۴ چکیده تعداد دانلود : ۱۲۷ سطوح مختلف معنایی قرآن و ذوبطون بودن آن، امری پذیرفته شده در بین فریقین است. برخی به خطا از این ویژگی منحصر به فردِ کلام الهی، پلورالیسم و تکثر قرائت ها را نتیجه گرفته اند؛ درحالی که از منظر عموم مفسران و اندیشمندان، مقصود از بطون قرآن، فهم های طولی و ذومراتب، غیرمتعارض، روشمند، غیر متداخل در حوزه نصوص و به مثابه پشتوانه استناد آرای متکثر مفسران و فقیهان می باشد که هیچ گونه تلازم و پیوندی با پلورالیسم و تعدد و تکثر قرائت ها ندارد؛ ضمن آنکه تکثر قرائت ها: اولاً، به تکثر تعارض آمیز و متناقض، و ثانیاً، به حجیت و اعتبار بخشیدن به همه قرائت های دینی و فِرَق مذهبی می انجامد؛ امری که با اصیل ترین اهداف انبیا، یعنی هدایت الهی، منافات دارد و به سردرگمی و ضلالت بندگان منجر می گردد. بنابراین ذوبطون بودن کلام الهی با پدیده تکثر قرائت ها، کاملاً متعارض است و به هیچ رو مولودی به نام تکثر قرائت ها و پلورالیسم را در دامن خویش نمی پروراند.
۵. درنگی در مستندات قرآنی کثرت گرایان و نقد آن نویسنده: محمد مولوی نبی الله صدری فر سید ابوالقاسم موسوی منبع: پژوهشنامه معارف قرآنی (آفاق دین) سال ششم تابستان ۱۳۹۴ شماره ۲۱ کلید واژه ها: نقلکثرت گرایینقدمدعای قرآنی حوزه های تخصصی: علوم اسلامی منطق، فلسفه و کلام اسلامی کلام دین پژوهی فلسفه دین علوم اسلامی منطق، فلسفه و کلام اسلامی کلام کلام جدید پلورالیسم دینی تعداد بازدید : ۱۷۵ چکیده تعداد دانلود : ۱۷۰ «پلورالیسم»در لغت به معنای کثرت گرایی و مقصود از آن در فلسفة دین، پذیرش حقّانیّت ادیان مختلف است. طرفداران پلورالیسم برای مشروعیّت دینی بخشیدن به مدّعای خود، ظواهر برخی از آیات قرآن مجید را مورد استناد قرار داده اند تا بدین سان نظریّة خود را همخوان با آن جلوه دهند. این مقاله در سه محور حرکت نموده است. محور اوّل، بر محور مفهوم شناسی و اشارة اجمالی به پیشینة تحقیق شده است. در محور دوم، که هدف اصلی این مقاله است، به نُه دسته از مدّعیات کثرت گرایان از آیات قرآنی، و در ذیل آیات به نقد آنها پرداخته شده است. عناوین کلّی این دسته به این قرار است: آیات اسلام، آیات سورة کافرون، آزادی در انتخاب دین، نداشتن اکراه در پذیرش دین، تعلّق ارادة الهی به تکثّر ادیان، آیات صراط مستقیم، کثرت شاهدان در قیامت، جزیة اهل کتاب، حلّیّت طعام اهل کتاب و ازدواج با آنان. در محور سوم نیز به دلایل نقلی در نقد کثرت گرایی و نیز آیات و روایات این قسمت اشاره شده است.
۶. تحلیل و بررسی پلورالیسم دینی و گوهر و صدف دین نویسنده: عبدالحسین خسروپناه محمد کاشی زاده منبع: اندیشه نوین دینی سال دهم تابستان ۱۳۹۳ شماره ۳۷ کلید واژه ها: دینذاتیعرضیگوهر دینپلورالیسم دینیصدف حوزه های تخصصی: فلسفه و منطق فلسفه غرب رویکرد موضوعی فلسفه های مضاف فلسفه دین علوم اسلامی منطق، فلسفه و کلام اسلامی کلام کلام جدید پلورالیسم دینی تعداد بازدید : ۳۸۹ چکیده تعداد دانلود : ۳۷۹ کثرت گرایی دینی از مسائل پراهمیت کلام جدید به حساب می آید که مبانی و لوازم خاص به خود را دارد. یکی از مبانی پلورالیسم دینی، تقسیم دین به دو عنصر گوهر و صدف می باشد. نظریه گوهر و صدف دین، می تواند منتج به مسئله پلورالیسم دینی گردد. مدعای مقاله حاضر این است که علاوه بر اینکه پلورالیسم دینی خود، دارای آسیب ها و مشکلات درونی است، مبنای آن گوهر و صدف نیز توانایی تبیین رابطه میان گزاره ها و آموزه های دینی را نداشته، همچنین در حوزه «دین داری» به ناحق، حوزه ایمان و عمل صالح را از یکدیگر جدا نموده است. براساس رویکرد درون دینی هیچ یک از آموزه های دینی را براساس نظریه مذکور نمی توان عرضی خواند و هیچ دینی راضی به تقسیم آموزه هایش به ذاتی و عرضی نیست. همچنین در حوزه «دین داری» علی رغم تأکید دین بر توجه به باطن دین، رستگاری ملازم با پایبندی کامل به ایمان و عمل صالح، به صورت توأمان شمرده شده است و از همین رو تجزی در دین راه ندارد.
۷. کثرت گرایی دینی: بررسی و تحلیل تطبیقی دیدگاه مطهری و کارل رانر نویسنده: محمدجواد نجفی جواد محمدی منبع: پژوهش های فلسفی - کلامی سال شانزدهم پاییز ۱۳۹۳ شماره ۱ (پیاپی ۶۱) کلید واژه ها: مطهرینجاتکثرت گرایی دینیکارل رانرمسلمانان فطریمسیحیان گمنام حوزه های تخصصی: علوم اسلامی منطق، فلسفه و کلام اسلامی کلام کلام جدید پلورالیسم دینی تعداد بازدید : ۲۹۳ چکیده تعداد دانلود : ۲۴۶ کثرت گرایی دینی از جمله مباحث مهمی است که در دوران معاصر در محافل علمی مغرب زمین تکوین یافت و سپس در میان متفکران اسلامی نیز دامن گسترانید. بسیاری از اندیشمندان، فیلسوفان و متکلمان غربی و شرقی وارد این حوزه شدند و مباحث گوناگونی ارائه کردند. این پژوهش بر آن است تا موضوع یادشده را، با تأکید بر مسئله رستگاری، از منظر دو متأله مسیحی و مسلمان یعنی کارل رانر و مرتضی مطهری بررسی کند. این دو اندیشمند قائل به «شمول گرایی» در این زمینه هستند. شمول گرایی ضمن تأکید بر حقانیت تنها یک دین، دیگر ادیان را برخوردار از نجات می داند. رانر با نظریه «مسیحیان گمنام» و مطهری با نظریه «مسلمانان فطری» به تبیین امکان رستگاری غیرمسیحیان و غیرمسلمانان پرداخته اند. رانر بهره مندی از فیض مسیح از رهگذر اخلاق و کردار نیک و پرهیز از گناهان و نیز گواهی وجدان شخصی مبنی بر درست بودن دین غیرمسیحیان را شرط لازم نجات می داند. مطهری نیز غیرمسلمانان نیکوکار را در صورت نداشتن عناد و به شرط فقدان امکان تحقیق، لایق رستگاری دانسته، گناهان غیرمسلمانان را به شرط قصور و استضعاف فکری مستحق آمرزش معرفی می کند.
۸. بررسی مبانی فلسفی کثرت گرایی در گفتمان سنت گرایی با تأکید بر اندیشه های سیدحسین نصر نویسنده: یحیی نورمحمدی نجف آبادی محمد جعفری منبع: معرفت فلسفی سال دهم تابستان ۱۳۹۲ شماره ۴ (پیاپی ۴۰) کلید واژه ها: سنتدینکثرت گراییسنت گراییوحیعالم مثالتشکیک وجودسیدحسین نصر حوزه های تخصصی: فلسفه و منطق گروه های ویژه اندیشه های فلسفی در ایران معاصر علوم اسلامی منطق، فلسفه و کلام اسلامی کلام کلام جدید پلورالیسم دینی فلسفه و منطق فلسفه غرب رویکرد تاریخی دوره معاصر (قرون 20 و 21) سایر جریان ها سنت گرایان تعداد بازدید : ۶۰۵ چکیده تعداد دانلود : ۵۷۵ کثرت گرایی موردنظر سنت گرایان را می توان با رویکرد فلسفی نیز نقد و بررسی کرد؛ چراکه سنت گرایان در تبیین نظریه کثرت گرایی خود، از برخی مبانی فلسفی نیز بهره برده اند. برخی از این مبانی عبارت اند از: تشکیک وجود، پذیرش عالم کلی و مثال، تمایز میان ساحت ظاهری و ساحت باطنی دین، تقسیم عقل به کلی شهودی و جزئی استدلالگر، تقسیم واقعیت به واقعیت مطلق و واقعیت نسبی، جواز کثرت تفاسیر حقِ متعارض از یک واقعیتِ واحد، تعمیم حق از جزء به کل و برخی دیدگاه های ویژه درباره انسان و نقش او در مراتب هستی. در این نوشتار، به نقد و بررسی مبانی ای پرداخته ایم که سنت گرایان، نظریه کثرت گرایی خود را بر پایه آنها استوار کرده اند. این مبانی در سه حوزه هستی شناسی، معرفت شناسی و انسان شناسی جمع بندی شده اند. در این مقاله به نقد مبانی مزبور پرداخته، سعی می کنیم جهات ابهام و اشکال آنها را مشخص سازیم.
۹. مقایسه دیدگاه تکثرگرایی دینی هیک با دیدگاه انحصارگرایی دینی پلنتینگا نویسنده: عباس یزدانی مهدی جهان مهر منبع: الهیات تطبیقی سال چهارم پاییز و زمستان ۱۳۹۲ شماره ۱۰ کلید واژه ها: تجربه دینیپلنتینگاانحصارگرایی دینیرستگاریتکثرگرایی دینیهیک حوزه های تخصصی: فلسفه و منطق فلسفه غرب رویکرد موضوعی فلسفه های مضاف فلسفه دین علوم اسلامی منطق، فلسفه و کلام اسلامی کلام کلام جدید پلورالیسم دینی تعداد بازدید : ۶۴۷ چکیده تعداد دانلود : ۵۴۳ هدف این مقاله مقایسه و ارزیابی دیدگاه جان هیک و آلوین پلنتینگا در مورد مسئله ی تنوع دینی است. هیک در تبیین دیدگاه تکثرگرایی خود، مشکلات انحصارگرایی و شمول گرایی دینی مسیحی را طرح کرده، و تنها راه خلاصی از این چالش ها را نگاهی کثرت گرایانه به ادیان معرفی می کند. وی با تأکید بر تحول رستگارآفرین از خود محوری به خدا محوری، به عنوان گوهر اصلی دین، اختلاف ظاهری میان ادیان و دعاوی آن ها را ناشی از بی توجهی به زبان سمبلیک دین می داند. پلنتینگا برخلاف هیک، اختلافات موجود بین ادیان را دلیلی بر تناقض آمیز بودن موضع کثرت گرایی، و حقانیت انحصارگرایی دینی تلقی می کند. وی در تبیین و دفاع از موضع انحصارگرایانه خود، دو دسته از انتقادات اخلاقی و معرفتی را مورد بررسی قرار داده و به رد آن ها می پردازد. پلنتینگا، به کمک نظریه کارکرد گرایی صحیح خود، و با وام گرفتن از الگویی معروف به الگوی آکوئیناس-کالوین، به اثبات اعتبار معرفتی موضع انحصارگرایی می پردازد. از مقایسه این دو نظریه و ارزیابی استدلال ها و مبانی آن ها، به نظر می رسد که اشکالات عمده ای بر هر دو دیدگاه، به ویژه به لحاظ توجیه معرفت شناختی آن ها، وارد است و هیچ کدام از توجیه معرفتی مناسبی برخوردار نیستند. با این وجود، به نظر می رسد، نظریه هیک، به جهت تأکید بر تسامح بین پیروان ادیان، از جذابیت بیشتری نسبت به دیدگاه انحصارگرایانه پلنتینگا، بر خوردار است.
۱۰. ابهامات مفهوم شناختی پلورالیسم دینی جان هیک نویسنده: علی اکبر رشاد منبع: قبسات سال هفدهم تابستان ۱۳۹۱ شماره ۶۴ حوزه های تخصصی: فلسفه و منطق فلسفه غرب رویکرد موضوعی فلسفه های مضاف فلسفه دین علوم اسلامی منطق، فلسفه و کلام اسلامی کلام کلام جدید پلورالیسم دینی تعداد بازدید : ۳۶۰ چکیده تعداد دانلود : ۳۶۶
۱۱. بررسی پلورالیسم نجات از نگاه قرآن نویسنده: ایلقار اسماعیل زاده منبع: بینات سال هجدهم بهار ۱۳۹۰ شماره ۱ پیاپی ۶۹ حوزه های تخصصی: علوم اسلامی منطق، فلسفه و کلام اسلامی کلام کلام جدید پلورالیسم دینی علوم اسلامی تفسیر و علوم قرآن تفسیر قرآن معارف قرآن موارد دیگر تعداد بازدید : ۵۰۱ چکیده تعداد دانلود : ۴۹۳
۱۲. پلورالیسم دینی آری یا خیر؟ با بررسی ضرورت دین اسلام و بعثت انبیاء نویسنده: حامد جمالی منبع: فروغ وحدت بهار ۱۳۸۹ شماره ۱۹ حوزه های تخصصی: علوم اسلامی منطق، فلسفه و کلام اسلامی کلام کلام جدید پلورالیسم دینی تعداد بازدید : ۳۴۹ چکیده تعداد دانلود : ۳۴۰
۱۳. پلورالیزم دینی یا پلورالیزم در دین نویسنده: عبدالله محمدی عبدالحسین خسروپناه منبع: اندیشه های نوین دینی پاییز ۱۳۸۹ شماره ۲۲ کلید واژه ها: وحدت متعالی ادیانکثرت گرایی دینیپلورالیزم دینی حوزه های تخصصی: علوم اسلامی منطق، فلسفه و کلام اسلامی کلام کلام جدید پلورالیسم دینی تعداد بازدید : ۹۳۹ چکیده تعداد دانلود : ۸۳۴ وحدت متعالی ادیان، یکی از اصول مورد اتفاق سنت گرایان است. آنان معتقدند تمام ادیان با وجود اختلاف های ظاهری، از گوهر مشترک باطنی برخوردارند. دین در نظر سنت گرایان به ادیان ابراهیمی اختصاص ندارد و هر روشی برای متمرکزشدن بر حق و زندگی کردن طبق اراده عالم بالا و متناسب با مقصد بشر، «دین» محسوب می شود. این دیدگاه سنت گرایان به حقانیت تمام ادیان می انجامد. از این رو اعتقاد به نسخ و انحصارگرایی در باب حقانیت ادیانِ دیگر، امری ناصواب است. سنت گرایان با استناد به وحدت درونی یا متعالی ادیان به کثرت گرایی دینی معتقدند. ایشان برای تبیین مدعای خویش، از آموزه های تصوف و عناصر بنیادین مشترک میان ادیان بهره می گیرند. این مقاله به توضیح مولفه های اصلی این نظریه و بررسی و ابطال آن بر اساس ادله عقلی و نقلی خواهد پرداخت
۱۴. پلورالیزم دینی ناسازگار با قرآن نویسنده: محمدحسن قدردان قراملکی منبع: مطالعات تفسیری سال اول پاییز ۱۳۸۹ شماره ۳ کلید واژه ها: اسلامدینقرآننسخشریعتادیانپلورالیزم حوزه های تخصصی: علوم اسلامی منطق، فلسفه و کلام اسلامی کلام کلام جدید پلورالیسم دینی تعداد بازدید : ۶۱۰ چکیده تعداد دانلود : ۶۱۸ این مقاله موضع قرآن کریم درباره پلورالیزم دینی را تبیین می کند و نشان می دهد که آموزه های قرآنی با ادعای «تکثر ادیان حق در عرض هم» ناسازگار است. دامنه و گستره تحقیق، چنان که که از نام مقاله بر می آید، آیات قرآن کریم است، اما از باب تفسیر و تبیین آیات و اثبات تفسیر مختار، به روایات نیز استناد می شود. رویکرد و روش مقاله، تفسیری با نگره روایی و کلامی است و سعی می شود برای اثبات فرضیه، آیاتی با دلالت شفاف، گزارش شود و سپس در تفسیر آن، چند روایت و دیدگاه مفسران نامی مانند علامه طباطبایی مورد توجه قرار گیرد. نتیجه عمده این تحقیق، اثبات ناسازگاری ادعای پلورالیسم با قرآن است. برای اثبات فرضیه، تعریف دین و تکامل آن، تعریف شریعت و تفاوت آن با دین و وحدت دین و تکثر شرایع مطرح می شود و در ادامه، انحصار دین حق در اسلام با دوازده استدلال و مبنای قرآنی اثبات می شود
۱۵. پروژه روشن فکری مبتنی بر عنصر امید است مصاحبه شونده: علی پایا منبع: بازتاب اندیشه اردیبهشت تا مهر ۱۳۸۸ شماره ۱۰۹ و ۱۱۰ و ۱۱۱ و ۱۱۲ و ۱۱۳ و ۱۱۴ حوزه های تخصصی: فلسفه و منطق گروه های ویژه اندیشه های فلسفی در ایران معاصر علوم اسلامی منطق، فلسفه و کلام اسلامی کلام کلام جدید پلورالیسم دینی تعداد بازدید : ۴۲۰ چکیده
۱۶. نظریه ایرانی: با وجود نص، «قرائت ها» بی معناست نویسنده: سید باقر میرعبداللهی جعفر سبحانی منبع: خردنامه همشهری خرداد و تیر ۱۳۸۸ شماره ۳۰ و ۳۱ حوزه های تخصصی: علوم اسلامی منطق، فلسفه و کلام اسلامی کلام کلام جدید پلورالیسم دینی تعداد بازدید : ۴۷۴ چکیده تعداد دانلود : ۴۵۳
۱۷. چرا ستیزه گری؟ نویسنده: حسن یوسفی اشکوری منبع: بازتاب اندیشه اردیبهشت تا مهر ۱۳۸۸ شماره ۱۰۹ و ۱۱۰ و ۱۱۱ و ۱۱۲ و ۱۱۳ و ۱۱۴ حوزه های تخصصی: فلسفه و منطق گروه های ویژه اندیشه های فلسفی در ایران معاصر علوم سیاسی تاریخ تحولات سیاسی اجتماعی ایران تاریخ جمهوری اسلامی ایران علوم اسلامی منطق، فلسفه و کلام اسلامی کلام کلام جدید پلورالیسم دینی تعداد بازدید : ۳۶۵ چکیده تعداد دانلود : ۳۶۶
۱۸. گزارش: سنخ شناسی مخالفان روشن فکری دینی نویسنده: تقی آزاد ارمکی منبع: بازتاب اندیشه اسفند ۱۳۸۷ شماره ۱۰۷ حوزه های تخصصی: فلسفه و منطق گروه های ویژه اندیشه های فلسفی در ایران معاصر علوم اسلامی منطق، فلسفه و کلام اسلامی کلام کلام جدید پلورالیسم دینی تعداد بازدید : ۴۸۴ چکیده تعداد دانلود : ۴۸۲
۱۹. کثرت گرایی دینی نویسنده: جان هیک مترجم: مهدی اخوان منبع: کتاب ماه دین سال دوازدهم آبان و آذر ۱۳۸۷شماره ۱۳۳ و ۱۳۴ حوزه های تخصصی: علوم اسلامی منطق، فلسفه و کلام اسلامی کلام کلام جدید پلورالیسم دینی تعداد بازدید : ۶۵۸ چکیده تعداد دانلود : ۶۹۲
۲۰. تنوع یا وحدت فرهنگی در جامعه جهانی مهدوی نویسنده: محمدباقر ربانی منبع: انتظار پاییز ۱۳۸۷ شماره ۲۵ و ۲۶ حوزه های تخصصی: علوم اسلامی منطق، فلسفه و کلام اسلامی کلام کلام جدید پلورالیسم دینی علوم اسلامی منطق، فلسفه و کلام اسلامی کلام امام شناسی مهدویت تعداد بازدید : ۲۴۳ چکیده تعداد دانلود : ۲۴۷