آرشیو

آرشیو شماره ها:
۶۶

چکیده

خمریات از دیرباز مورد توجه شاعران پارسی و تازی بوده است. اعشی و منوچهری دامغانی از جمله این شاعران اند که به این موضوع پرداخته اند. بنابراین به خاطر بسامد بالای توصیف باده در شعرشان، و عدم پژوهش در این خصوص، این جستار به دنبال آن است که با روش توصیفی - تحلیلی، نگاه دو شاعر به این موضوع را بررسی کرده و تفاوت ها و اشتراکات شعری آنان را بیان کند. یافته های این پژوهش نشانگر است که مضامین مشترکی همچون تأثیر باده بر جسم، شفابخشیِ بوی باده و وصف مجالس باده نوشی همراه با رقص کنیزکان وجود دارد. دقت و شمول، توجه به جزئیات و حسّیات، پرگویی، جان بخشی به باده و زمینی بودن باده، از دیگر ویژگی های مشترک است.

Comparative Study of Wine Poetries in Al-a'sha and Manucheri's works

Wine poetries have been paid attention by Persian and Arabic poets. Al-a'sha and Manucheri Damqani are of those poets. Thus the present paper seeks to find out the poetic similarities and differences in descriptive – analytical method because of the high frequency of wine description in their poetries. The findings show that common concepts such as the effect of wine on body, the healing scent of wine and the description of the ceremonies held by dancing are applied. Exactness, attention to the details and senses, wordiness and personification of wine are other common concept both poets have applied in their poetries.

تبلیغات